Kuvatõmmis Facebooki postitusest

Faktid

  • Pildil on lennuõnnetuses hukkunud Brasiilia Paraná ülikooli õppejõud ja vilistlased

  • Pildil olevatest inimestest vaid üks, Dr. Mariana Comiran Belim tegeles onkoloogiaga

  • „Turbovähk“ on juba vana vaktsiiniskeptikute väljamõeldud termin

9. augustil kukkus Brasiilias Sao Paulo lähedal alla lennufirma Voepass lennuk. Õnnetuses hukkusid kõik pardal olnud 62 reisijat ja meeskonnaliiget. Brasiilia Paraná piirkonna meditsiininõukogu avaldas samal päeval, et reisijate seas oli neli Brasiilias registreeritud arsti.

Google’i pöördotsinguga on võimalik leida, et jagatava pildi postitas algselt instagrami Paraná osariigi ülikool, sest kaheksa hukkunut olid ülikooli õppejõud või vilistlased. Postituses avaldatakse kaastunnet hukkunute lähedastele.

Ülikool jagas kaastundeavaldust ka oma kodulehel, lisades postitusse veel ühe hukkunu, kes oli samuti kooli vilistlane. Kodulehel avaldatud kaastundes on välja toodud hukkunute lühikesed elulookirjeldused. Elulootutvustustest nähtub, et vaid üks pildil olevatest inimestest, Dr. Mariana Comiran Belim tegeles onkoloogiaga, kuid viiteid, et ta oleks uurinud mRNA-vaktsiine või niinimetatud „turbovähki“ faktikontrolli toimetus ei leidnud. Teised pildil olevad inimesed olid tegevad väga erinevates eluvaldkondades põllumajandusest toitumisnõustamiseni.

Mis puudutab „turbovähki“, siis see on vaktsiiniskeptikute välja mõeldud väljend. Terminit „turbovähk“ ehk „turbo cancer“ ei leidu mainekates teadusajakirjades ega eelretsenseeritud meditsiinialastes teadusartiklites. Faktikontrolli toimetus on „turbovähist“ kirjutanud ka varem. Samuti on faktikontroll varem korduvalt ümber lükanud väiteid koroonavaktsiinide ja vähihaiguse väidetavatest seostest.

Otsus: Vale. Pildil olevatest inimestest töötas vaid üks onkoloogia valdkonnas. „Turbovähk“ on vana ja populaarne valeinfo termin, mida on erinevad eksperdid ja faktikontrollid korduvalt ümber lükanud.