Tundub väga radikaalse dieedipäevana mõne ülisaledusele pürgiva daami menüüst. Tegelikult on tegu näitega Lasnamäe puuetega laste lastekodu päevamenüüst. Samasuguse toiduportsu saavad nii nelja- kui ka 14-aastased.

Tallinna lastekodu Lasnamäe keskuse puuetega lastele valmistab ja toob toitu Eesti Eine. Õiguskantsler Indrek Tederi büroo nõunikud tegid Lasnamäe lastekodusse kontrollkäigu ja avastasid, et lastel pole piisavalt süüa — nõunikud nägid lastel koguni kõhutühjusest tingitud agressiivsust. Toidu vähesuse üle kurtsid nii lapsed kui ka kasvatajad.

Esmapilgul uskumatuna tunduva probleemi peale korraldavad lastekodusse oma kontrollkäigu abilinnapea Merike Martinson ning sotsiaal- ja tervishoiuameti juhtivad ametnikud. Eesti Päevalehe ajakirjanik lubatakse kaasa visiiti kajastama.

„Ja ooteks on tõesti vaid üks õun?” küsib abilinnapea Merike Martinson lastekodus igaks juhuks üle. Jah, vähemalt kontrollkäigu päeval peavad lastekodu kasvandikud leppima sellega, et koolilõuna ja õhtusöögi vahele jääva kuue–seitsme tunni jooksul saavad nad vaid ühe õuna. „Ja pärast õhtusööki, kuni hommikuni ei olegi midagi?” küsib Martinson. Ei, ei ole, selgub Lasnamäe keskuse juhataja Leena Auväärti vastustest. „Võiks olla ju kasvõi väike jogurt, võileib. See ei käi ju meile üle jõu?” vaatab Martinson sotsiaal- ja tervishoiuameti juhataja Vahur Keldrima otsa. Ei, tõesti, ei käi, raputab Keldrima pead.

Mis siis on toiduprobleemi põhjus? Eesti Eine tegevjuht Indrek Kirss ütleb, et raha. „Nendest, kes meilt tellivad kolm toidukorda päevas, maksab lastekodu kõige vähem. Ühe lapse kohta 2,5 eurot. See on umbes 83 senti söögikord. Haiglad maksavad üle kahe korra rohkem,” ütles Kirss ja lisas, et täpseid arve ei saa ta lepingusaladusele viidates avaldada.