Alternatiivportaal Telegram avaldas 20. septembril artikli pealkirjaga „90% COVID-i surmajuhtumitest 2022 esines täielikult või 3-kordselt süstitud inimestel“.

Telegram refereerib Briti portaali The Exposé 16. septembril ilmunud artiklit. Sama sisuga artikleid ja graafikuid on portaalis ilmunud ka varem. Enamasti kasutatakse ühte ja sama „paljastust“ või visuaali ja levitatakse seda korduvalt erinevate pealkirjade all.

Telegrami refereeritud The Exposé esitab valesti Ühendkuningriigi ametlikke andmeid, et pisendada koroonavaktsiinide mõju ning näidata neid eluohtlikena.

The Exposé on vandenõuteooriaid ja valeinfot levitav Briti portaal. See loodi 2020. aastal, mil koroona-valeinfo sai üleilmselt hoo sisse.

Faktid

  • Ühendkuningriigi statistikaamet avaldas andmed, mis näitavad, et üheksa kümnest koroonaviirusega seotud surmast on viiruse vastu täielikult või kolmekordselt vaktsineeritud isikute hulgas (2021. aasta jaanuar kuni 2022. aasta mai).

  • Artiklis kasutatud andmed on korrektsed, ent neid on esitletud valesti. Arvesse ei ole võetud elanikkonna vaktsineeritusega hõlmatust.

  • Kui suurem osa elanikkonnast on vaktsineeritud, on loomulik, et enamik surmajuhtumeid on seotud vaktsineeritud inimestega.

  • Koroonaviiruse vastu vaktsineeritud inimestel on kordades väiksem tõenäosus surra koroonaviirusesse võrreldes vaktsineerimata inimestega.

„Viimased andmed Inglismaalt näitavad, et üheksa kümnest nn COVID-19 surmajuhtumist (loe ebateaduslikult rakendatud positiivne PCR test) eelmisel aastal toimus täielikult või kolmekordselt vaktsineeritud inimestel,“ kirjutas Telegram 20. septembril.

Portaal viitab 16. septembril The Exposés ilmunud artiklile. Selles räägitakse „viimase aasta“ statistikast, ent selles kasutatud andmed pärinevad aastatagusest ajast – artiklis kasutatud andmebaas katab ajavahemikku 1. jaanuar 2021 kuni 31. mai 2022.

Põhjus on lihtne – sama artikkel ilmus The Exposé portaalis enam kui aasta varem, 27. augustil 2022. Muudeti vaid pealkirja ja avaldati täpselt sama sisu uuesti. Tegu on valeinfo taaskasutusega.

Vasakul on portaali The Exposé artikkel kuupäevaga 27. august 2022, paremal täpselt sama artikkel kuupäevaga 16. september 2023. Ainus erinevus on pealkirjas – taaskasutatud artiklist võeti välja “UK Gov. confirms”.

„Ühendkuningriigi statistikaasutus The Office for National Statistics (ONS) avaldas selle aasta 6. juulil andmekogumi, mis hõlmab vaktsineerimisel põhinevaid surmajuhtumeid kuni 31. maini 2022,“ kirjutab Telegram. Väide, et „ONS avaldas selle aasta 6. juulil andmekogumi“, ei vasta tõele. Tegu on 2022. aasta andmetega.

„Dokumendist saame lugeda seda, mida paljud meist on juba ammu teadnud: et need süstid on surmavad, mitte tervendavad. [...] „Kokkuvõttes oli 31. maiks 2022. a 15 113 Covid-19 surma ja šokeeriv 13 666 surmajuhtumit oli vaktsineeritud elanikkonna hulgas,“ teatab The Exposé. „Kuid sellest veelgi ehmatavam on see, et 12 442 neist surmajuhtumitest oli kolmekordselt või neljakordselt vaktsineeritud elanikkonna hulgas.“,“ kirjutab Telegram.

„Lühidalt, mida rohkem COVID-süste inimene teeb, seda suurem on tema tõenäosus surra,“ järeldab Telegram.

See järeldus on eksitav. The Exposé kasutatud Ühendkuningriigi statistikaameti (ONS) 6. juulil 2022. aastal avaldatud andmed on tõesed, ent neid esitletakse valesti.

Tegu on levinud võttega – juhtumit analüüsides keskendutakse vaid spetsiifilisele kasulikule teabele ja ignoreeritakse vajalikku üldist infot, näiteks riigi populatsiooni. Praegusel juhul on ignoreeritud seda, et vaktsineeritud inimeste grupp on palju suurem kui vaktsineerimata inimeste grupp.

2021. aasta jaanuari kuni 2022. aasta maikuu kohta käivad andmed näitavad tõepoolest, et üheksa kümnest koroonaviirusega seotud surmast on viiruse vastu täielikult ja kolmekordselt vaktsineeritud isikute hulgas. „Ent kui enamik elanikkonnast on vaktsineeritud, on ka enamik surmajuhtumeid seotud vaktsineeritud inimestega,“ ütles ONS-i esindaja väljaandele Lead Stories.

„Täielikult vaktsineeritute seas surmajuhtumite osakaalu analüüsimine ilma vaktsineerimismäära arvestamata on väga eksitav. Näiteks kui kõik oleksid vaktsineeritud, sureks 100% inimestest vaktsineerituna,“ ütles ONS-i esindaja väljaandele Reuters, kommenteerides The Exposé varasemat sarnast artiklit.

Our World in Data andmetel oli Ühendkuningriigis 2022. aasta 26. septembriks, ehk päev enne The Exposé algse artikli ilmumist, täielikult vaktsineeritud üle 75% elanikkonnast.

Ehk väga lihtsalt – kuna suur enamus Ühendkuningriigi elanikkonnast on vaktsineeritud, on loomulik, et ka vaktsineeritud inimesed surevad.

„Kui enamus elanikkonnast on vaktsineeritud, siis isegi väga tõhusate vaktsiinide korral eeldatakse, et suur osa haigusjuhtudest, haiglasse sattunutest ja surmajuhtumitest on seotud vaktsineeritud inimestega. Lihtsalt seetõttu, et suurem osa elanikkonnast on vaktsineeritud ja vaktsineerimata osa on väike,“ selgitas Ühendkuningriigi tervisejulgeolekuameti (UKHSA) esindaja.

„Lisaks pole ükski vaktsiin 100% efektiivne. See kehtib eriti seetõttu, et vaktsineeritud on eelkõige inimesi, kes on haigusele vastuvõtlikumad või kellel on suurem risk raske haiguse tekkeks. Riskirühmadesse kuuluvatel inimestel võib koroonaviirusega mitteseotud põhjustel olla suurem oht sattuda haiglasse või surra. Ning seetõttu võivad nad sattuda haiglasse või surra koos koroonaviirusega, mitte koroonaviiruse tõttu,“ lisas ta.

Andmed näitavad, et koroonaviiruse vastu vaktsineeritud inimestel on kordades väiksem tõenäosus surra koroonaviirusesse võrreldes vaktsineerimata inimestega. Oluline on vaadelda suremust vaktsineerimise staatuse järgi, mitte võrrelda vaktsineeritud ja vaktsineerimata inimeste surmade arvu.

Vaktsineerimata inimesed surevad koroonaviiruse tõttu rohkem kui vaktsineeritud inimesed. 2021. aasta 15. oktoobriks oli Ühendkuningriigis vaktsineerimata inimeste seas 23,8 surmajuhtumit 100 000 inimese kohta, vaktsineeritute seas oli see 5,2 surmajuhtumit. Andmed: Ühendkuningriigi statistikaamet

Faktikontroll on varem korduvalt lükanud ümber koroonavaktsiinide kohta levivad valeväited ja pseudouuringud. Loe näiteks siit, siit, siit ja siit.

Otsus: eksitav. Ühendkuningriigi statistikaameti andmed näitavad tõepoolest, et üheksa kümnest koroonaviirusega seotud surmast on viiruse vastu täielikult või kolmekordselt vaktsineeritud isikute hulgas. Ent arvesse ei ole võetud elanikkonna vaktsineeritusega hõlmatust – kui suurem osa elanikkonnast on vaktsineeritud, on loomulik, et enamik surmajuhtumeid on seotud vaktsineeritud inimestega.