Ministeeriumi tasemel peidetud eelarveridadelt endale poliitikas eduseisu tekitamine peaks iseenesest põhjustama sellise skandaali, mis võiks parema valitsemiskultuuriga riikides viia lausa valitsuse tagasiastumiseni. On ju tegu summadelt mitu korda vängema kraamiga kui riigikogu liikmete palju kriitikat pälviv katuseraha, mis jääb võrdluses vaat et läbipaistvuse etaloniks.

Kaks valitsuspartnerit kasutavad meie ühist raha nahaalselt enda kitsastes huvides. Sellel on kõik poliitilise korruptsiooni tunnused.

Paraku tuleb välja, et Läänemets võis lihtsalt vahele jääda. Nagu kirjutab värske Eesti Ekspress, on Eesti parteid juba Jüri Ratase valitsuse ajast, 2018. aastast järginud vaikivat kokkulepet, mille järgi jagatakse koalitsioonierakondade vahel poliitilist kommiraha.

Selle ilmekaim tõend on ka Isamaa nahaalne ja avalik rahakulutamine endaga seotud ühendustele, mis saavad järgmisel aastal üle miljoni euro. Mõni neist edendab erakonna liini toetavat perepoliitikat, mõni annab isamaalastele tööd muul põhjusel.

Kolmas valitsuspartner Reformierakond pole selliste eraldistega silma jäänud.

Läänemetsa soolo lasteaedadega võinuks Isamaa soojade kohtade kõrval isegi üsna ontlik paista, ent nagu märgib riigikontroll Janar Holm, on küsimus põhimõtteline: raha peab olema seal, kus selle valdkonna eest vastutatakse. Ennekõike näitab nii Isamaa kui ka Sotsiaaldemokraatliku Erakonna käitumine, et kui avaneb võimalus dopingut kasutades valimisi varastada, siis moraalsed kaalutlused teel ees ei seisa.