„Ukraina peaminister Denõss Šmõhal koostas nn soovituste loetelu, mis viitab sellele, et vastutusele tuleks võtta mitte ainult sõjaväest kõrvalehoidja ise, vaid ka tema lähisugulased...jah lugesite õigesti,“ kirjutas Facebooki kasutaja Indrek Pähnapuu 2. septembril.

„Sanktsioonid hõlmavad kõrvalehoidjale kohaldatavate meetmete dubleerimist ka tema lähedaste suhtes, eelkõige: vara konfiskeerimine, trahvid, sõidukite kasutamise keeld, panga- ja maksesüsteemide kasutamise piirangud, sideteenuste kasutamise piiramine, erinevatest riigi poolt antavatest toetustest ilmajätmine, sh puuetega inimeste ülalpidamistoetused ja muud sotsiaaltoetused,“ jätkub postitus.

„Kui te Euroopast, kust ajateenistusest pääsesite, Ukrainasse tagasi ei naase, siis lõpetame teie vanaemale pensioni maksmise ja ta sureb ta lihtsalt nälga ja jääb kodutuks. Ukraina rahvas on pikaks ajaks pantvangi võetud ja mida edasi, seda ilmsemaks see muutub“, lisas Pähnapuu.

Samasuguseid postitusi on Facebookis avaldanud vähemalt üheksa kasutajat ja sama sisuga loo avaldas ka portaal Eesti Eest!.

Kokku on Facebooki andmetel postitusi jagatud vähemalt 146 korda.

Faktid

  • Ukraina peaminister Denõss Šmõhal pole soovitanud ministritel muuta mobilisatsiooniseadust, et saaks sõjaväest kärvalehoidjate sugulasi karistada.

  • Väidetav Smõhali kiri ministritele on Venemaa propagandaasutuste poolt toodetud võltsing. Seda tõendab muuhulgas vene tähestiku täht „Э“, mida Ukraina keeles ei eksisteeri. Võltsitud on ka peaministri allkirja.

  • Ukraina valitsus kinnitas, et sellist kirja ei eksisteeri.

Ukraina valitsuse ja parlamendi dokumendiregistrites ega veebilehtedel ei leidu väidetavat Šmõhali kirja. Ka ei ole selle kohta ükski tõsiseltvõetav Ukraina ega välismaine väljaande uudiseid avaldanud. Šmõhali ega teiste valitsuse liikmete sotsiaalmeediakanalites ei leidu samuti ühtegi viidet väidetavale kirjale või selle sisule.

Väidetav Šmõhali kiri ministritele palvega vaadata üle mobilisatsiooniseadus on Venemaa propaganda võltsing.

Võltsimist tõendab tähe „Э“ kasutamine, mida Ukraina keeles ei eksisteeri, küll aga on see olemas Vene tähestikus.

Samuti on dokumendis vigaselt kirjutatud Ukraina kaitseministri Rustem Umerovi nimi. Ukraina keeles on selle kirjapilt „Умєров Р. Е.“, võltsitud dokumendis aga „Умеров Р. Э.“.

Võltsitud dokumendis on vigaselt kirjutatud Umerovi nimi.

Ukraina Desinformatsiooni Vastu Võitlemise Keskus teavitas oma Telegrami kanalis 4. septembril, et tegu on Venemaa propagandavõltsinguga. Keskus tegutseb Ukraina rahvusliku julgeoleku ja kaitsenõukogu juures.

Keskuse sõnul sisaldab võltsing dokumendinumbrit, mis ei vasta tavapärasele Ukraina riigiorganite dokumentidinumbrite standardile, samuti on kirja formaat vale ja see sisaldab kirjavigu.

„Selle võltsingu eesmärk on tekitada elanikkonna seas paanikat ja diskrediteerida Ukraina institutsioone. Palume tungivalt usaldada ainult kontrollitud teabeallikaid,“ seisab keskuse teavituses.

Ukraina Ministrite Kabineti sekretariaadi kommunikatsiooniosakond kinnitas Faktikontrollile, et sellist väidetavat Šmõhali kirja ei eksisteeri.

Esmalt ilmus võltsing Venemaa Telegrami propagandakanalites, seejärel ka kümnetes riiklikes portaalides. Esimesena avaldas võltsingu 392 000 jälijaga Telegrami kanal „Осташко! Важное“ 28. augustil.

Indrek Pähnapuu on varem korduvalt levitanud Facebookis Venemaa propagandaasutuste poolt loodud võltsinguid ja valeinfot.

Otsus: vale. Ukraina peaminister Denõss Šmõhal pole soovitanud ministritel muuta mobilisatsiooniseadust, et saaks sõjaväest kõrvalehoidjate sugulasi karistada. Väidetav Smõhali kiri ministritele on Venemaa propaganda toodetud võltsing.