piim Foto: Marek Metslaid

Kas teeme piimatoodete vältimisega enda tervisele head või hoopis karuteene? Vastuseid tasub otsida tänapäevastest tõenduspõhistest seisukohtadest.

Eesti tervise arengu instituudi (TAI) lehel toitumine.ee on kokkuvõte tervisliku toitumise põhimõtetest. Soovituste järgi peaksid meie igapäevasele toidulauale kuuluma looduslikult kiudainerikkad toidud, nagu köögiviljad (näiteks rohelised lehtköögiviljad, kaunviljad, kapsad, sibulad, juurviljad), puuviljad, marjad, seemned, pähklid ja täisteraviljatooted, samuti kala ja mereannid, piimatooted, muna, linnuliha, liha ja taimeõlid. Piim ja piimatooted on head valkude, rasvade, A-, B2- ja B12-vitamiini ning kaltsiumi- ja joodiallikad.

Selge on see, et nagu teisigi toiduaineid, tasub piimatooteid mõõdukalt süüa. Toitaine suur kogus mõjub inimesele alati halvasti. Isegi vett ei tohi liiga palju juua, sest see viib organismist mineraalaineid välja.

Avalehele
5 Kommentaari