Räägime riigikogu valimistest, mil juba enne tulemuste kokkulugemist hakkas uljalt levima „varastatud valimiste“ vandenõuteooria – USA valimistest juba tuttav viis valimistulemuste legitiimsuse õõnestamiseks.

2023. aastal jätkus massiline tervise-valeinfo levitamine, ent lisaks koroonapandeemiale leiti uusi valdkondi, millega inimesi eksitada ja hirmutada. Näiteks hakkasid levima erinevad vandenõuteooriad mammograafia ja beebipillide kohta, reklaamkampaaniad ebaseaduslikele „imeravimitele“ ja hirmujutud kvaliteedimärgiste „salatähenduste“ kohta toidukaupadel.

Euroopa Liidu ja ka Eesti tasandil kliimaeesmärkide täitmine hoogustas kliima-valeinfo levikut, millesse panustasid ka arvukad riigikogu liikmed. Klassikaliselt kuuluvad kliima-valeinfo juurde vandenõuteooriad, manipuleerimine statistikaga ja kliimaprobleemide teadlik pisendamine poliitilistel või ärilistel eesmärkidel.

2023. aastal olid faktikontrollijate luubi all Venemaa-Ukraina ja Iisraeli-Hamasi sõjad, millega kaasnes enneolematul hulgal propagandat ja valesid. Infosõda käib täies hoos.

Valeinfot võimendasid ka muutused sotsiaalmeediaplatvormidel. Üheks selliseks oli Twitter, praeguseks uue nime saanud X, mis miljardäri Elon Muski juhtimisel muutus valeinfo ja ekstremismi kasvulavaks.

Just Twitter/X on luubi all ka podcasti teises pooles, sest seal on hoo sisse saanud „VatnikSoupEE“ (VatnikSupp), mis paljastab Kremli strateegilisi narratiive levitavaid isikuid nii Eestis kui mujal. Millega täpsemalt tegu, kes on vatnikud ning mis on nende tegevuse kajastamise eesmärk? Sellest räägime lähemalt „Valeinfo: paljastatud!“ podcastis.

Eelmisi episoode saab järele kuulata Delfi Taskust, Spotifyst ja Apple Podcastist.

Järgmine episood eetris juba uuel aastal ehk kahe nädala pärast!